Bewolkte dagen leveren grootste pieken zonne-energie

Gepubliceerd op
Woensdag 29 juli 2020

Niet alleen zonnige dagen zorgen voor pieken in de opwek van zonne-energie. Juist ook bewolkte dagen leveren stroompieken die zelfs twintig procent groter kunnen zijn dan bij een strakblauwe lucht. Dat blijkt uit een eerste deelstudie die Wageningen University & Research, netbeheerder Liander en een aantal partijen doen naar de impact van zonne-energie op het elektriciteitsnet.

Bij zonne-energie is er sprake van fluctuerende patronen: de zon schijnt niet ieder moment van de dag en de intensiteit verschilt sterk van plek tot plek.

Op dagen met bijvoorbeeld cumulus (ook wel bekend als stapelwolken), zorgen de wolken ervoor dat er op sommige momenten extra licht op de panelen valt. Daarnaast zorgen de wolken ervoor dat de panelen af en toe in de schaduw liggen. Op een heldere dag kan een paneel wel 60°C worden. Als ze even kunnen afkoelen, zijn ze extra efficiënt als ze weer in de zon komen.

Met de uitkomsten van dit onderzoek kunnen netbeheerders de netten beter benutten en zo bijdragen aan de betrouwbaarheid van de toekomstige energievoorziening.


Bron: Wageningen University & Research