Zonnesector en netbeheerders slaan handen ineen om meer zonnestroom het net op te krijgen

  • Maandag 23 november 2020

Netbeheerders en de zonenergiesector gaan samenwerken om te zorgen dat zonnestroom efficiënt, snel en betaalbaar op het Nederlandse net getransporteerd kan worden.

Deze week ondertekenden ze daartoe het convenant Stroom Betaalbaar op het Net. Het convenant zorgt er onder meer voor dat zonnestroom het net minder belast. Zo kunnen meer zonneparken sneller en goedkoper worden aangesloten en gaat er per saldo meer duurzame energie het net op. Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Ed Nijpels van het Klimaatakkoord namen het convenant in ontvangst.

De afgelopen jaren is het aantal grote zonne-projecten snel gegroeid. In de afgelopen vijf jaar verveelvoudigde de invoer van zonnestroom op het net. Om die groei aan te kunnen, moet het net op veel plekken in ons land verzwaard worden. Tot die tijd kunnen grotere zonnesystemen op land en op daken niet altijd op het gewenste moment worden aangesloten.

In het convenant wordt onder meer afgesproken dat zoninstallaties voortaan worden aangesloten op 70 procent van hun paneelvermogen. De productie van een installatie komt hier meestal niet boven uit; een productiepiek van meer dan 70 procent komt jaarlijks maar zo’n 3 procent van de tijd voor. De ruimte die deze pieken op de netten nodig zouden hebben kunnen beter gebruikt worden voor het aansluiten van meer projecten, vinden Holland Solar en Netbeheer Nederland. Op deze manier kunnen meer projecten, met een kleinere aansluiting, sneller worden aangesloten. De leden van Holland Solar hebben daarnaast afgesproken om de exploitatietermijn van projecten minstens 20 jaar te laten zijn, zodat uitgaves aan extra netcapaciteit gerechtvaardigd zijn.

 Bron: StedinGreen Desk

Green Desk biedt ondersteuning aan organisaties bij het optimaliseren van de energieadministratie, waarbij wordt gekeken naar energiekosten, energiemanagement, wetgeving, duurzaamheid en subsidies.

Contact opnemen

Green Desk
Groene Woud 1B
5255 PD Herpt

 +31612110418
 info@green-desk.nl

KVK nummer: 76849333
BTW nummer: NL003118499B47